Świetlna ścieżka w parku Welfengarten w Hannowerze

Miejsce często odwiedzane, lecz nie do końca odkryte: Welfengarten należy do zespołu ogrodów krajobrazowych w stylu angielskim - Herrenhäuser i rozciąga się za głównym budynkiem Uniwersytetu Hanowerskiego. Tereny zielone, imponujące drzewostany, a także staw z malowniczym mostem definiują ten obszar, który jest chętnie odwiedzany zarówno przez mieszkańców dzielnicy Nordstadt jak i studentów uniwersytetu.

Niestety park Welfengarten nie jest fizycznie powiązany z sąsiadującymi historycznymi ogrodami Herrenhäuser ze względu na układ urbanistyczny. Dodatkowo widok na Welfengarten m.in. z najbardziej uczęszczanej ulicy Nienburger Straße, gdzie również odbywa się transport publiczny, jest znacznie ograniczony i dlatego ogród nie jest doceniany w porównaniu z bardziej znanymi, sąsiadującymi założeniami należącymi do Herrenhäuser Gärten.

Z tego powodu kilka lat temu powstała inicjatywa Hanowerskich instytucji takich jak Uniwersytet w Hanowerze, stowarzyszenie "Przyjaciół Herrenhäuser Gärten" oraz miejski nadzór budowlany w Hanowerze, aby zrewitalizować obszar Welfengarten. Pod koniec 2015 roku został wybrany zwycięzca architektonicznego konkursu o nazwie "Welfengarten - park między historią a życiem codziennym", którym został Berliński architekt krajobrazu Kamel Louafi, którego zamierzeniem było stworzenie połączenia historycznego realizowanego przez zespół podestów i powierzchni do siedzenia położonych w miejscu dawnych kanałów wodnych. Platformy są zbudowane z lekkiej, metalowej konstrukcji z rozmieszczonymi w różnych miejscach schodami, podpartej na białych bloczkach. Aby podkreślić ścieżkę w godzinach wieczornych zaplanowano linię światła prowadzoną od środka na zewnątrz przestrzeni. Efekt ten został osiągnięty poprzez zastosowanie światła podkreślającego konstrukcję podestów, prowadzonego wzdłuż linii ścieżki. Studio DL zostało zaangażowane do stworzenia projektu oświetlenia tego obiektu, wraz z realizacją i jej nadzorem.

Cel dyskretnego i przyjaznego dla środowiska oświetlenia został osiągnięty za pomocą pasków LED firmy BlueLeu i zainstalowanych przez firmę R + S Solution. Światło jest skierowane w dół w celu zminimalizowania olśnienia i zanieczyszczania światłem. Dla zakrzywionych elementów konstrukcji zbudowano specjalne oprawy, które muszą być odporne na ewentualny wandalizm ze względu na ogólnodostępność obiektu. Obecnie oprawy są wyłączane o północy z przyczyn środowiskowych, ale instalacja daje szerokie spektrum możliwości.

Dzięki klimatycznemu oświetleniu ścieżki wraz z elementami do siedzenia, Welfengarten stał się miejscem do wieczornego spędzania czasu w miłej atmosferze. Prowadzi to do ożywienia parku Welfengarten w porach nocnych i do ponownego zdefiniowania tego miejsca w świadomości opinii publicznej.

DANE PROJEKTU

Architekt krajobrazu: Kamel Louafi  
Zleceniodawca: Staatliches Baumanagement Hannover Fachbereich Ingenieurbau, Uni Hannover, Freunde der Herrenhäuser Gärten  
Projektant oświetlenia: Studio DL  
Konstrukcje metalowe: Modellbau Stein GmbH  
Ogrodnicy: Garten- und Landaschaftsbau Kretschmer GmbH  
Instalacje elektryczne: R+S solutions GmbH  
Zdjęcia: Dirk-Andre Betz - Kaffee, Milch & Zucker  

Graftelemente im Welfengarten Hannover

SDL Welfengarten Hannover
SDL Welfengarten Hannover
SDL Welfengarten Hannover
SDL Welfengarten Hannover
SDL Welfengarten Hannover
SDL Welfengarten Hannover