Poza pracą - obiekty zewnętrzne dobrze zorganizowanego kampusu Sartorius oferują dobrą zabawę

Nowy kampus Sartorius AG w Getyndze wyraźnie pokazuje, jak wysokiej jakości architektura i oświetlenie mogą przekazać ducha przedsiębiorstwa. Światło z budynków i delikatnie oświetlona architektura krajobrazu tworzą poezję, która zmienia pobyt na świeżym powietrzu w doświadczenie.

Sartorius AG jest firmą działającą na arenie międzynarodowej, zatrudniającą wysoko wykwalifikowanych pracowników z całego świata. Dlatego też ważne było, aby firma z branży life science optymalnie wykorzystała nowy budynek siedziby głównej Grupy. Oprócz wysokiej funkcjonalności i trwałości, nowy kampus musiał być estetyczny, aby zaoferować pracownikom i kandydatom do pracy atrakcyjne środowisko pracy. Firma planuje zatrudnić 1000 pracowników rocznie do 2025 roku. Nowy kampus, wybudowany według planu generalnego przez hanowerskie biuro architektoniczne Bünemann & Collegen w dzielnicy Grone w Getyndze, na części terenu o powierzchni 170.000 metrów kwadratowych, osiągnął ten cel w sposób wzorcowy. Oprócz zwiększonych mocy produkcyjnych i administracyjnych, nowa siedziba firmy oferuje wyjątkowo atrakcyjne środowisko pracy, które wyraża ducha firmy.

Głównym elementem nowego kampusu jest wielokrotnie nagradzany, dwupiętrowy budynek produkcyjny o powierzchni 25.000 metrów kwadratowych, w którym około 450 pracowników produkuje sprzęt laboratoryjny, taki jak wagi, systemy wody ultraczystej i analizatory wilgotności. Ponieważ wagi precyzyjne są w tym miejscu kalibrowane, to budynek jest chroniony przed wahaniami temperatury i dzięki oddzielnemu fundamentowi - przed drganiami. Zakład produkcyjny jest otoczony pięcioma przesuwnymi, przeszklonymi pomieszczeniami biurowymi, z których każdy oferuje 2.600 metrów kwadratowych powierzchni na czterech piętrach. Na zachód od hali znajduje się dwukondygnacyjna konstrukcja żelbetowa przeznaczona do rozwoju produktów i laboratoriów. Przez główne wejście do kampusu prowadzi atrium, które swoimi przeszklonymi fasadami otwiera się na dziedziniec.

Tańczące oprawy tworzą zabawne komponenty świetlne

Zbliżając się do atrium od parkingu Sartorius po drugiej stronie drogi dojazdowej, mijamy niezwykłe pięciometrowe lampy podłogowe, które w zachwycający sposób wyznaczają trasę i są zgrupowane w swobodnym układzie na dziedzińcu. Ich konstrukcja, składająca się ze "ściętego" masztu, zakończonego w górnej części widelcem jako elementem mocującym okrągłą soczewkę sprawia, że rzeźbiarsko wyglądająca lampa wydaje się tańczyć. Projekt oprawy tego zabawnego elementu, który jest częścią koncepcji oświetlenia opracowanej przez Studio DL, został stworzony przez architektów. Jak wszystkie wewnętrzne i zewnętrzne oświetlenie na miejscu, lampa podłogowa może być sterowana. Wyposażony w technologię Tunable White, dostosowuje się do pór roku z czasami cieplejszym, czasami chłodniejszym światłem.

Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne łączy się w poezję

Po minięciu głównego wejścia otwiera się kampus bez samochodów, zdobywając widok na magiczny krajobraz ogrodowy. Wybrukowane ścieżki, ustanowione jako bulwary i drogi przelotowe, wiją się przez pokryty trawnikiem obszar, gdzie różne gatunki drzew i krzewów, w tym te o różnych kolorach, zapewniają różnorodne doznania. Szeroki drewniany chodnik prowadzi przez sztucznie utworzony staw z bujną i urozmaiconą roślinnością brzegową. Jego ciepły kolor jest delikatnie podkreślony przez pojedyncze diody LED wbudowane w podpory poręczy. Dzięki specjalnej optyce soczewkowej rozpraszają one swój strumień świetlny na ziemi. W połączeniu z minimalnym oświetleniem ścieżki, światło wychodzące z budynku w sposób powściągliwy dyskretnie wyznacza scenę dla przestrzeni zewnętrznej. Studio DL 2015 rozpoczęło projektowanie tego oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego oraz inscenizacji architektonicznej i określiło rezultat w planie generalnym tak, aby oświetlenie mogło być kontynuowane w przypadku przyszłej ekspansji firmy.

Delikatne punkty świetlne utrzymują niezakłócony widok na fasadę

7.000 metrów kwadratowych szkła i innych silnie odbijających światło materiałów fasadowych szybko doprowadziło do decyzji o zastosowaniu tylko punktowego delikatnego oświetlenia do funkcjonalnego oświetlenia ścieżek. Wzdłuż fasad, małe, nisko-światłowodowe, wysokowydajne oprawy pachołkowe z niewidocznymi źródłami światła oświetlają bruk bulwaru, który rozciąga się od atrium jako główna oś na terenie kampusu. Aby oświetlić zielone pasy między ścieżką a fasadą, standardowe oprawy zostały zmodyfikowane zgodnie z projektem Studio DL, aby emitować dodatkowe światło do tyłu. Ponieważ boczne ścieżki są oświetlone przez mniej wydajne oprawy pachołkowe, obraz świetlny odzwierciedla hierarchię dostępu dla pieszych. Małe wpuszczane oprawy podłogowe do dyskretnego oświetlania drzew, krzewów i traw dopełniają oświetlenie przestrzeni zewnętrznej.

Biodynamiczne światło we wnętrzu

Oświetlenie wewnętrzne, które inscenizuje architekturę poprzez konsekwentne rozmieszczenie opraw i uwypuklenie rzucających się w oczy części budynku, znacząco przyczynia się do powstania obrazu architektury krajobrazu z jego sezonowo zależną barwą światła. Zimą ogólne wrażenie jest chłodniejsze, wiosną jest szczególnie ciepło przy 2700 K. Dzięki dynamicznej symulacji światła dziennego, światło w biurowcach zmienia się również w ciągu dnia, aż do momentu całkowitego wyłączenia wieczorem, a jego komponent pośredni wynosi tylko 2%. W ten sposób obraz świetlny opraw wiszących rozmieszczonych równolegle do osi podłużnej nadal w sugestywny sposób komunikuje głębię budynków biurowych.

Na kampusie Sartorius architektura i wystrój wnętrz, oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne oraz ich systemy sterowania tworzą symbiozę, która wyraża kosmopolityczny, międzynarodowy wizerunek firmy. Co więcej, wzajemne oddziaływanie oświetlenia wewnętrznego i zewnętrznego tworzy poezję, która uwodzi przechodniów do zatrzymania się na chwilę.

DANE PROJEKTU

Zleceniodawca: Sartorius AG, Göttingen
Architekt: Bünemann & Collegen GmbH, Hannover
Project Management: Christian Rathmann
Architekt krajobrazu: Bünemann & Collegen GmbH, Hannover
Project Management: Gunhild Perrey
Projekt oświetlenia: Studio DL, Hildesheim
Tekst: Petra Lasar
Zdjęcia: Dirk-André Betz, Kaffee, Milch & Zucker

Göttingen | Sartorius Campus Außengelände