Prywatny ogród w Hildesheim - Oaza inspiracji i relaksu

W ramach przeprojektowania prywatnego ogrodu w Hildesheim przez HNW Landschaftsarchitektur stworzono odpowiednią koncepcje oświetleniową, która podkreśla specjalne przestrzenie ogrodowe, jest funkcjonalna i tworzy romantyczną atmosferę. Ogród jest zbudowany w taki sposób, że różne strefy łączą się ze sobą tworząc przestrzeń odpoczynku wypełnioną roślinnością. Układ stref jest swobodnie ukształtowany charakteryzując się zarówno różnorodnością jak i harmonią. Utworzono w ten sposób oazę inspiracji i relaksu. 

 Oczywistą atrakcją ogrodu jest drewniany taras z drewnianą podłogą z twardego drewna FSC i kaskada wodna, z której pociągnięto także ciek wodny. Z punktu widzenia projektanta oświetlenia najważniejsze elementy które należało podświetlić to elementy cieku wodnego, ściana z wodospadem oraz istniejąca roślinność. Elementy te podkreślono światłem za pomocą uplightów. Siedzisko na drewnianym tarasie jest również podkreślone za pomocą światła pośredniego co tworzy wyjątkowy salonowy nastrój. 

Aby wydłużyć czas użytkowania ogrodu w ciemnych godzinach wieczornych ściany skalne które tworzą obramowanie stref w ogrodzie podkreślono ciepłym, białym światłem. Faktura ściany pozwala na uzyskanie dramatycznego efektu o wyjątkowej jakości.  Na środku ogrodu znajduje się rzeźba która także została oświetlona  - za pomocą dwóch ukrytych źródeł światła. Miękkie światło bez cieni zapewnia jednolity wygląd. Źródła światła można zlokalizować jedynie obserwując lekkie migotanie i naturalny cień na roślinach rosnących w bezpośrednim sąsiedztwie opraw. 

Dodatkowo drzewa sosnowe, wiśnie i klony uzyskują nową wartość w nocy dzięku sezonowemu oświetleniu. Drzewa są oświetlone za pomocą dwóch lub trzech uplightów które w zależności od pory roku przybierają inną barwę bieli - od ciepłej po zimną. Kąt podświetlenia i kolor światła zależą od gatunku drzewa i pory roku. Zimą dominuje zimne białe światło i wąski kąt, latem ciepłe białę światło i szerszy kąt. Gdy drzewa są ulistnione podkreśla się koronę drzewa natomiast po zrzuceniu liści podkreślony zostaje pień i konary. 

Wszystkie te rozwiązania zaowocowały szczególnie klimatycznym ii olśniewającym ogrodem. 

Einen kleineren und stimmungsvollen Rückzugsort stellt ein weiteres Holzdeck mit FSC-Hartholz-Belag und Trockenmauereinfassung unter einer Gehölzgruppe dar. Zur Erweiterung der Nutzungsdauer in den dunklen Abendstunden wird die Mauereinfassung mit einem warmweißen Lichtverlauf betont. Von beiden Seiten ist dafür eine Lichtlinie an den Mauerköpfen installiert, die den Lichtverlauf zur Mitte hin erzeugen. Die dramatische Lichtwirkung, die durch die unregelmäßige Oberflächenstruktur der Mauer hervorgerufen wird, verleiht dem Ort eine Atmosphäre mit besonderer Aufenthaltsqualität. Ein weiterer Blickfang im Garten ist das beleuchtete Kunstobjekt inmitten eines Beetes mit Formgehölzen. Die Skulptur erhält ihre romantische Beleuchtung durch ein bis zwei Lichtpunkte, die aus „unsichtbaren“ Lichtquellen kommen. Weiches Licht, ohne harte Schatten, sorgt für ein gleichmäßiges Erscheinungsbild. Vereinzelte Lichteffekte finden sich in Form von leichtem Glitzern und natürlichem Schattenspiel auf den in unmittelbarer Nähe wachsenden Pflanzen, wie der Hecke, wieder.

Einen Kontrast zu den gemütlich beleuchteten Aufenthaltsorten bildet die Baumbeleuchtung der Kieferngruppe. Neupflanzungen von Kirschbäumen und olitäre Fächerahorne gewinnen mit saisonaler Beleuchtung zusätzliche Aufwertung in der Nacht.

Realisiert wird die Beleuchtung pro Baum durch zwei bis drei Bodeneinbauleuchten, deren Weisslichtfarbe veränderbar ist. Die Lichtfarbe und der Beleuchtungswinkel sind von den Jahreszeiten und der Baumart abhängig. In der Winterzeit dominiert kalt-weißes Licht und ein schmaler Lichtaustrittswinkel, im Sommer warm-weißes Licht und ein weiterer Lichtaustrittswinkel. Dadurch werden während der Sommer-und Herbstzeit die Farben der Blätter und Blüten betont, während im Winter die Stämme und Äste herausgearbeitet werden.

Im Ergebnis ist ein besonders atmosphärischer Garten entstanden, der sowohl größeren als auch kleinen Gruppen Aufenthaltsorte bietet, die durch ein timmungsvolles und kontrastreiches Lichtkonzept auch in den Abendstunden nutzbar sind.

DANE PROJEKTU

Architekt krajobrazu: HNW Landschaftsarchitektur  
Projektant oświetlenia: Studio DL  
Wykonawca: Achim Kamberger Elektroinstallation  
Producent: Wibre, BluLeu  
Czas powstania: 2016-2017  
Zdjęcia: Kaffee, Milch & Zucker  

Hildesheim Privatgarten | Oase der Inspiration und Entspannung