Stacja metra w Hanowerze

Podziemna stacja centralna z 1970 roku potrzebowała „metamorfozy”. W tym celu został rozpisany konkurs,  który miał zmienić jej ówczesny, zaniedbany stan. Głównym założeniem było stworzenie jasnej i czytelnej atmosfery wnętrza, podnoszącej jakość przemieszczania się i przebywania w tym miejscu podróżnych. Biuro architektoniczne  Bunemann & Collegen Architekten zaprojektowało wysokiej jakości poczekalnie, m. in. zastosowano nowe materiały na elewacjach w celu poprawienia orientacji oraz akustyki wnętrza. 

W przebudowie stacji oświetlenie odegrało kluczową rolę. Zastosowane w umiejętny sposób mogło podnieść jakość przestrzeni, komfort podróżnych. Ze względu na architekturę źródła światła zlokalizowano tak, aby nie powodowały niekorzystnego olśnienia  czy odblasków, co miało miejsce przy zastosowaniu dotychczasowego systemu oświetlenia.  

Koncepcja oświetlenia składa się z czterech podstawowych elementów: podwójnych „skrzydeł” przechodzące przez środek peronów,  systemu informacji „lightbox” (aktualności miejskie, kultura, polityka, sport), czterech cylindrów z symulacją nieboskłonu (dodatkowy efekt pochłanianie akustyki) oraz oświetlenie łącznie dwustumetrowego dzieła sztuki francuskiego malarza Jean Dewasne  - asymetryczną linią świetlną z wysokim współczynnikiem oddawania barw. Dodatkowo efekt wzmacnia system sterowania oświetleniem - efekt fali świetlnej przed i za wjeżdżającym pociągiem.