Szpital dziecięcy w Hanowerze

W środowisku zaaranżowanym z miłością czujemy się jak w domu, dzięki temu możemy szybciej wracać do zdrowia,  dotyczy to zwłaszcza dzieci. Ten fakt wzięliśmy sobie do serca projektując oświetlenie szpitala dziecięcego w Hanowerze.

Wspólnie z architektami (Lohr Architekten | Hannover) i projektantem koloru (prof. Martin Schlegel | TSP Frankfurt) opracowaliśmy koncepcję, która przynosi korzyści zarówno pacjentom, jak i personelowi. Potrzeby obydwu grup zostały zidentyfikowane i uwzględnione w projekcie. Łącząc kreatywność z podstawową wiedzą na temat wpływu światła  na zdrowie utworzono w szpitalu przestrzenie, które dzięki zastosowanym barwom oraz dobranym sposobom oświetlenia poprawiają i łagodzą samopoczucie użytkowników.

Projekt ten bazuje na wynikach badań naukowych. Na podstawie zebranej wiedzy stworzyliśmy organiczny Lighting Design, który ma bezpośredni wpływ na nasze ciało i psychikę. Poprzez świadome stosowanie określonych długości fal światła jesteśmy w stanie osiągnąć pozytywny wpływ na rytm dobowy człowieka. Prowadzi to do polepszania samopoczucia pacjentów, a tym samym do odciążenia personelu medycznego. To z kolei wpływa na oszczędności placówki medycznej.

DANE PROJEKTU

Zleceniodawca, inwestor: Kinderkrankenhaus auf der Bult  
Architekt: Lohr Architekten  
Projektant barw: Prof. Markus Schlegel  
Producent oświetlenia: Insta, Glamox, Zumthobel, Schyns  
Przedział czasowy projektu: 2015-2017  
Status projektu: zrealizowany  
Wizualizacja, grafiki: Lohr Architekten  

Projektbilder | MHH Herzkatheterlabor